Over ons

Onze droom: ieder mens tot bloei

Wij dromen van een wereld waar mensen rechtvaardig en in liefde met elkaar omgaan. Waar mensen hun plaats in de samenleving innemen en samen met andere mensen tevoorschijn en tot bloei komen. Als ieder mens tot bloei komt en vrucht draagt, verandert de samenleving in een plaats waar het voor een ieder goed toeven is.

Aan deze droom werken we met de cursus Daar ben je! en in het verlengde daarvan met een netwerk van kleine groepen, waar mensen elkaar verder helpen.

Daar ben je! is een cursus van vijf workshops. 'Ontdek de eenvoud en de magie van het samen tot bloei komen', dat is ons motto. Interactief, verdiepend en speels onderzoeken mensen wat hen helpt om je plaats in de samenleving in te nemen en samen met anderen tot bloei te komen. Deelnemers bepalen zelf wat waardevol voor hen is.

Naar een netwerk van veilige groepjes

Na de cursus sporen we deelnemers aan om met elkaar een netwerk van veilige groepjes te vormen. Hoe mooi zou het zijn als in alle wijken en buurten van Nederland een netwerk van veilige groepjes ontstaan. Waar je bij elkaar thuis komt. Waar je je verlangens kunt delen, waar ruimte is voor gevoelens en kwetsbaarheid. Waar je elkaar helpt om je sterke kanten in te zetten voor jezelf en voor anderen. Waar je eerlijke en liefdevolle feedback krijgt, waar je groeit en bloeit aan de ander.

De groepjes verschillen van elkaar (doel en leerstijl), zodat voor ieder wat wils is. De één wil groeien in echtheid, een ander wil met zijn droom aan de slag, weer een ander wil aan de gang met christelijke spiritualiteit, er is veel mogelijk. De deelnemers zelf dragen de groep, wij faciliteren en dragen met onze kennis bij. We zien graag dat elk groepje de kenmerken van Daar ben je! draagt, zodat een ieder na een bijeenkomst - net als bij de cursus - met vernieuwde energie, wijsheid en inspiratie naar huis gaat.

Zo'n veilige plek doet denken aan een boomgaard of een park, waar het goed toeven is, waar je te midden van alle drukte en rumoer op adem komt, stil wordt, tijd neemt voor jezelf en de ander en het goede ontvangt.

'Als ieder mens uitgroeit tot de persoon die hij of zij in de kern is, dan verandert de samenleving in een boomgaard, waarin het voor een ieder goed toeven is.'

Samen tot bloei komen

Zo begint ons verhaal

Het verhaal van Daar ben je! begint bij een vrouw, die ervaart dat er niet zo veel nodig is om tot bloei te komen.  Haar naam is Else Roza.

'Ik mocht het zelf voor het eerst ervaren bij een gelovige werkgemeenschap en later ook op andere plekken, gewoon bij de buren, op mijn werk, in mijn gezin. Maar het begon met een bijzonder moment waardoor mijn ogen open gingen. Als tienermeisje zat ik behoorlijk opgesloten in mijzelf, mijn zekere buitenklant klopte niet met mijn onzekere binnenkant. Ik weet nog dat ik daar op vastliep en hoe bijzonder ik het vond dat twee mensen ruim tijd namen om naar mij te luisteren. Zo maar, om mij verder te helpen, zonder een tegenprestatie te verwachten. Dat vond en vind ik niet alleen bijzonder, het helpt me ook enorm, nog steeds. Ik kom daardoor  in verbinding met mijn eigen binnenwereld en dat alleen al bracht mij nieuwe perspectieven. Toen ik op mijn beurt probeerde te gaan voor de bloei van een ander, ontdekte ik dat het ook mij verder tot bloei bracht. Door het verhaal van de ander kwamen mijn gaven en talenten tevoorschijn, want ik reageer gewoon zoals ik ben. Zo ontdekte ik waar ik goed in ben en waarin niet.

Else Roza

Op een gegeven moment ontdekte ik een diep verlangen in mijzelf om anderen ook met een eenvoudige middelen tot bloei te laten komen.  Ik droomde over een cursus levenskunst. Uiteindelijk is dat de cursus Daar ben je! geworden, een cursus waarin mensen elkaar tot bloei brengen, door te gaan voor de bloei van de ander. Een cursus ook waarin deelnemers zelf onderzoeken wat leven en bloei geeft. Later groeit de droom verder uit, maar zo is het begonnen.'

Van huis uit ben ik maatschappelijk werker, later werkte ik als trainer in diverse settings. Nu werk ik  als gemeenteadviseur met de methodiek onderzoeken wat werkt. Opgedane kennis en ervaring komen samen in een serie van vijf workshop, die samen de cursus Daar ben je! vormen.'

Al vrij snel krijgt ze hulp van Gertrude Caan. Haar praktische inzichten zorgen ervoor dat de droom ook handen en voeten krijgt.

‘Ik heb een van de eerste pilotcursussen gevolgd om te ervaren wat ‘Daar ben je’ inhoudt. Daar zag ik wat de cursus teweeg bracht bij de mededeelnemers. De interactieve oefeningen maakten het een leuke cursus, ook voor mijn vriendin die samen met mij de cursus volgde. We ervoeren ‘Daar ben je’ als laagdrempelig, of je nu christen bent of niet. Een mooie bijvangst was dat we buiten de cursus om goede gesprekken voerden over de inhoud.

 

Zelf ondersteun ik de cursus op de achtergrond. Het geeft mij voldoening om te weten waar ik me voor inzet: wat is er mooier dan een persoon tot bloei te zien komen, die zo de maatschappij weer een beetje mooier maakt!’

 

In één van de pilotcursussen doet ook Ruud mee. De cursus spreekt hem aan, zodat we samen ook in zijn wijk de cursus hebben gegeven. Ruud blijft met ons meetrekken en op het moment dat we overtuigd zijn van de potentie van de cursus, richten we met z'n drieën de stichting Daar ben je! op.

De stichting

Ons doel is om meer meer verbinding te brengen in de samenleving. Dat doen we door te gaan voor de bloei van ieder mens. We reiken in de cursus Daar ben je! kennis, wijsheid en interactieve werkvormen aan, waardoor mensen samen tot bloei komen. We doen dit als navolgers van Christus. De cursus is toegankelijk voor een ieder. Je hoeft niet gelovig te zijn of te worden om de waarde van de cursus te kunnen ontvangen. Daarbij leiden we gratis trainers op, die op hun beurt de cursus gratis geven. Het gaat ons niet om het geld, maar om muren te slechten, tussen jou en mij, tussen jou en je buurvrouw/buurman.

'Als ieder mens uitgroeit tot de persoon die hij of zij in de kern is, dan verandert de samenleving in een boomgaard, waarin het voor een ieder goed toeven is.'

Op dit moment vormen Ruud Heijloo, Cees Roozendaal en Geralda Rohaan het bestuur van de stichting.

Cees Rozendaal is getrouwd met Marij, woont in Noord-Brabant en samen hebben zij twee gehuwde kinderen.

Zijn vrouw deed de cursus in Willemstad en was zo enthousiast dat Cees er nieuwsgierig naar werd. In zijn werkzame leven was hij directeur van een groot aardappelverwerkingsbedrijf.

We zijn blij dat hij de kunst van het onderscheiden in het bestuur goed verstaat en voorzitter van de stichting is. 'Daar ben je! brengt mensen samen om hen tot bloei te brengen, juist door te investeren in relaties. Daar is juist nu behoefte aan'.

Ruud Heijloo is getrouwd met Ans, woont in Zuid-Holland en samen hebben zij drie kinderen.

'Een aantal jaren geleden volgde ik een pilotversie van de workshops Daar ben je! In eerste instantie wilde ik weten of deze cursus geschikt zou zijn voor onze kerk en de buurt waarvan de kerk onderdeel is. Ik werd verrast getroffen door de aansprekende werkvormen en het open karakter van de workshops.

Later heb ik deze workshops samen met Else ook in mijn eigen kerk gegeven. Ook daar ontstonden mooie ontmoetingen tussen jong en oud, kerkelijke en buiten kerkelijke mensen uit de buurt. Letterlijk een cursus met deelnemers van 25 tot 80 jaar. Door mijn positieve ervaringen ben ik mee gaan doen in het bestuur.'

Geralda Rohaan, bestuurslid bij Daar ben je!

Geralda Rohaan-van de Kamp, is moeder van 3 zonen. Getrouwd met Gijsbert en samen met hem ook predikant in de Protestantse Gemeente van Bergentheim (Overijssel).

'Ik geloof in verbinding en ik zie en ervaar dat we in een maatschappij leven waarin we de verbinding met elkaar moeilijk weten te vinden. Graag wil ik stimuleren dat kerken ‘verbindingsplekken’ worden. Daarom ben ik lid van het bestuur geworden. Om een beweging ‘van onderop’ te helpen zich te ontwikkelen.'

Team van trainers

 

Ons team bestaat uit mensen die de workshops gevolgd hebben. Ze hebben zelf de waarde van de workshops ondervonden en gunnen anderen een vergelijkbare ervaring. In eigen wijk zijn ze ermee aan de slag. Lees hier waar de cursus al eens gegeven is.

 

Reacties zijn gesloten.