Elkaar ‘om niet’ verder helpen

Toen wij elkaar begin 2022 ontmoetten, hadden we alle drie los van elkaar met Else het traject ‘Daar ben je’ besproken en alle drie op onze eigen manier voelden we dat we dit avontuur konden en wilden aangaan, met onze eigen overwegingen en eigen achtergrond. Marijke de Vries is kerkelijk werker en staat op het punt om haar intrede te doen in Heerenveen, maar op het moment van aanvang van ‘Daar ben je’ was zij nog pastoraal medewerker in de dorpskerken Marknesse en Kraggenburg. Liesbeth Winters-Jonas is kinderpastor en houdt zich bezig met nieuwe vormen van geloof en zingeving voor voornamelijk basisschoolkinderen. Mijn achtergrond ligt niet in pastoraal werk (ik ben Office Manager), maar ik heb in 2019 een cursus meditatiebegeleiding gedaan bij de PKN en houd me uit interesse veel bezig met zingeving, geloof en spiritualiteit.

De boom

Wat mij persoonlijk ontzettend aansprak in de cursus was de metafoor van de boom. In de natuur kun je enkel maar groeien. Als je niet groeit, ga je dood. Bij mensen gaat dit eigenlijk ook zo. Als wij niet kunnen groeien, kunnen we niet tot bloei komen. De kunst is om altijd weer die groei te zoeken, al is het maar een klein groen puntje. Samen met andere mensen kom je verder.
Wij leven in moeilijke tijden. Een cursus zelfontwikkeling kost al gauw een vermogen en zeker in deze onzekere tijden is dat niet meer vanzelfsprekend. Het mooie hiervan is dat de cursus, bestaande uit 5 workshops, weinig kost. Dit was één van de redenen dat ik me op heb gegeven voor de begeleiderscursus van ‘Daar ben je’ om uiteindelijk zelf de cursus tegen een geringe vergoeding te kunnen geven.

Door de ogen van de deelnemers

We hebben intensieve dagen met elkaar gehad waardoor we door de ogen van de deelnemers konden proeven aan ‘Daar ben je’. Wij tekenden zelf onze boom uit die we zelf op onze eigen manier handen en voeten konden geven. We testten onze wortels, we zochten het licht op en leerden te groeien en te bloeien door te zoeken en onze verlangens te vinden om uiteindelijk vrucht te kunnen dragen.
Het verlangen bracht ons drieën samen. Omdat wij alle drie een kerkelijke achtergrond hebben, vonden we het mooi om het binnen de kerk als activiteit te brengen omdat een kerk ‘om niet’ in haar DNA heeft zitten, we ademen het uit. Toch willen we dit vooral ook buiten de kerkmuren laten zien omdat zingeving juist buiten deze kerkmuren zo wordt gezocht.

We gaan van start!

Op 28 september 2022 was het zover: wij bijten het spits af voor ‘Daar ben je’ in de dorpen Kraggenburg, Luttelgeest en Marknesse. Onze hoop en verlangen is om de deelnemers ‘om niet’ tot bloei te laten komen, gewoon omdat dat kan. Deze training is ons in de schoot geworpen om er iets mee te doen.

Elseleen Wieten-Jansen

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.