Diepere lagen verkennen.
Vorig jaar, midden in de coronapandemie werd ik ziek en bleek het nodig te zijn om de diepere lagen in mijzelf eens wat meer te verkennen. In dat proces speelde het woord verbinding een belangrijke rol. Verbinden met jezelf, de ander maar ook met God. Op een dag kreeg ik een email met daarin de aanbieding van de cursus ‘Daar ben je!’. Omdat het in de coronatijd was, werd deze online gegeven. De titel sprak me aan omdat in mijn eigen zoektocht het ‘zijn’ van mijzelf belangrijk was gebleken.
'Down to earth'.
Ik heb een paar cursusdelen online meegemaakt en raakte enthousiast. Op een heel eenvoudige manier en met leuke werkvormen wordt er afgestoken naar diepere lagen van ons mens-zijn. Niet zweverig maar juist heel ‘down to earth’ wordt de metafoor van de boom gebruikt. Wat ik heel mooi vind is dat je als deelnemer je eigen proces aangaat. En dat je daarvan kunt delen wat je wilt met anderen, niets moet. Zo kan ieder op zijn of haar manier opbloeien.
Uit het hoofd
Ik vertelde mijn collega’s uit de werkgemeenschap over deze cursus en samen met hen heb ik een ‘train-de trainer’ cursus gevolgd. Predikanten denken vaak veel en zitten soms ook veel in hun hoofd is mijn ervaring. Hoe anders was het tijdens deze training. Ik heb mijn collega’s op een andere manier ontmoet, ze ook beter leren kennen. Juist omdat we allemaal hetzelfde dienstwerk doen, konden we diep afsteken. Kwamen er ook dingen aan de orde waar we tegenaan liepen in ons werk en bleek dat we elkaar verder konden helpen daarmee.
Voor mijzelf was een heel waardevol moment het maken van een collage van verlangen. Ik zag in beeld waar mijn verlangen ligt en werd erop bevraagd wat me tegenhield dat verlangen handen en voeten te geven. Het opende mijn ogen ervoor hoe ik dacht dat eerst andere dingen geregeld moesten zijn voordat ik mijn verlangen kan uitleven en hoe dat me belemmert. Het heeft me in beweging gebracht om ondanks een aantal belemmeringen, gehoor te geven aan mijn verlangen!
Naar een kerk als oefenplaats van liefde en genade
De visie die achter deze cursus zit spreekt me bijzonder aan. De bloei zoeken van ieder mens en daarmee de samenleving ook tot bloei laten komen. Om niet. Gratis. Om dat wat we zelf ontvangen in ons leven aan bloei en groei, zegen van God, door te geven aan de ander.
In de kerk zoeken we naar verbinding en worden we verbonden aan de levende God en aan elkaar. De gemeente is een oefenplaats van liefde en genade. Mogen we groeien aan elkaar en met elkaar naar God toe. Als mensen in de kerk tot bloei komen zal dat, daar ben ik van overtuigd, uitstralen naar anderen en uitnodigend zijn voor anderen om ook tot bloei te komen en daarmee in contact te komen met de bron van die bloei, God zelf.
Geralda
Geralda Rohaan-van de Kamp is predikant in Bergentheim